We gebruiken cookies op onze website.

Harm van der Werf

Ervaringsdeskundige

Op 21 juli, 18 augustus, 15 september, 13 oktober, 24 november en 15 december kun je Harm boeken als expert.

Wie ben je?
Ik ben Harm van der Werf, 59 jaar en ik woon in Zoetermeer. Ongeveer vijftien jaar geleden crashte mijn leven compleet als gevolg van een psychische ziekte. Ik ben alles kwijt geweest: mijn huwelijk, mijn huis, mijn bedrijf, mijn inkomen. Ik heb het heel lang behoorlijk krap gehad. De totale teloorgang heeft ook veel goeds gebracht. Ik heb er een nieuw ander leven voor terug gekregen. Ik ben gelukkiger dan ooit. 

Wat zijn jouw kwaliteiten?
Ik ben ontzettend taai gebleken. Er zijn veel momenten geweest waarbij ik bijna de moed opgaf, en heb ontdekt dat de rockbottomervaring aan de oplossing voorafgaat. Vroeger had ik een bouwbedrijf in artistieke projecten, nu werk ik als hulpverlener in de maatschappelijke ggz. Ik werkte de afgelopen 7 jaar in de verslavingszorg; nu maak ik kunst met cliënten. Ik ben mensen met mijn ervaring tot grote steun, hoor ik vaak terug in de gesprekken met hen. Ik heb van mijn kwetsbaarheid mijn vak gemaakt. Ik kan daar inspirerend over vertellen, hoor ik terug van mensen terug die kennis nemen van mijn verhaal. 

Waarom heb je je opgegeven als expert?
Er is enorm veel verborgen leed in een wereld die soms alleen maar lijkt te draaien om uiterlijkheden, en we belicht vooral hoe goed het met ons gaat. Achter die façades bestaat veel leed wat in eenzaamheid wordt ervaren. Die verhalen moeten ook verteld worden. Alles wat aan normalisatie een bijdrage levert is me op het lijf geschreven. 

Waar kan de deelnemer met jou over in gesprek?
Ik kan heel goed overbrengen wat het werkelijk is om chronische stress te ervaren, en in de puree te zitten, maar ik kan ook mensen te woord staan die er middenin zitten en die dat isolement ervaren. Ik kan ze eventueel met de hulpverlening in contact brengen. Er zijn eigenlijk maar weinig dingen waar ik niet over praat. Ik ben in die tijd suïcidaal geweest, dat is ook een onderwerp dat ik niet uit de weg ga. Ik heb lang een alcoholprobleem gehad. Ook daar vertel ik openlijk over. Maar ik vertel ook over de grote voordelen die het mij heeft gebracht. Geen enkel leven is alleen maar kloterig. In elke situatie wordt ook gelachen en lol gemaakt. Het is vaak de humor die je er doorheen sleept