Serious game: Voor 1 dag arm

Het is zo makkelijk praten over mensen met geldzorgen. Maar hoe voelt het? Om dat te ervaren, in elk geval te proberen, organiseerden we in samenwerking met Nibud de bijeenkomst 'Voor 1 dag arm'.

"Ik wil gewoon niet dat dit over mij gaat, ik wil die persoon niet zijn".

Best schrikken, als je -ook al is het maar in een game- voelt hoe het is als je fikse schulden hebt. De reactie hierboven is van een Rotterdamse directeur, type niet zeuren maar aanpakken (In Rotterdam zeggen ze dat anders). Van die mentaliteit blijft niet heel veel over als je geconfronteerd wordt met deurwaarders, afbetalingsregelingen, loonbeslag, je kind dat op schoolreisje 'moet' en je baan die op de tocht staat omdat je geen geld hebt voor de bus.

Weten wat geldstress met je werknemer doet, helpt om hem beter te begrijpen en dus ook beter te kunnen helpen. Dat is belangrijk, want 13% van alle werknemers heeft stress of vragen over geld. En dat geeft zorgen, toename van ziekteverzuim, verminderde productiviteit en extra kosten voor de werkgever. Belangrijk om daar iets aan te doen. Maar hoe? 

Na afloop van de game stelden we vast dat er (tenminste) 2 belangrijkste zaken zijn om aan te pakken:

1) maak werkgevers bewust van hun belang en mogelijke rol
2) maak het werkgevers makkelijk tot actie verte gaan en ontlast hen zoveel mogelijk

Met beide zaken gaan we aan de slag. Om verder te komen met bewustwording volgt een brainstorm met marketing bedrijf Keytoe in Maassluis. Daarover binnenkort meer.
Met het makkelijk maken zijn we gestart door op een rijtje te zetten hoe je geldzorgen bij medewerkers kunt signaleren. En ook hoe je dan het gesprek erover kunt 
beginnen. Doe er vast je voordeel mee en vooral: verspreidt deze tips!