Corona zorgt voor valse start “Hit the Bass music school”

Deze zomer zou Stephan van Staveren als basgitarist met de grootste Doe Maar tribute band door heel Nederland en België toeren. In plaats daarvan moest hij op zoek naar alternatieven om zijn agenda de komende tijd minder leeg te krijgen. Een lastige zoektocht voor de muziekondernemer die zich pas net in Deventer settelde op het moment dat de corona zich aandiende. Maar hij heeft de juiste toon gevonden: kleinschalige optredens en een ‘in een band’ zomercursus.

Vorige week heeft Van Staveren samen met 7 andere ondernemers met de gemeenteraad gedeeld welke impact de coronacrisis op hun bedrijf heeft. Voor hem betekent het dat zijn “Hit the Bass” music school” in Deventer nog niet van de grond heeft kunnen komen. “Ik was net gesetteld in Deventer en wilde net promotie gaan maken, toen Frankrijk op slot ging. Ik heb toen gelijk al mijn fysieke lessen die ik nog gaf in mijn voormalige vestigingsplaats Nijmegen omgezet naar online. Daarmee heb ik voor enige continuïteit kunnen zorgen. Ik geef nu wel minder lessen, mensen zien muziekles nu ook wel als luxe. Mijn workshops en optredens vielen ook opeens helemaal weg. Dan merk je wel wat je mist. Financieel, maar ook qua beleving. Een tent met 7000 man op en neer laten springen met je muziek, zulke feestjes bouwen, zit er voorlopig niet in helaas.”

“7000 man in een tent op een neer zien springen. Dat mis ik wel “

Variëteit aan nieuwe muziekworkshops ontwikkeld

Van Staveren heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en diverse workshops ontwikkeld. “In de zomer wil hij samen met een collega een ‘in een band’ zomercursus aan kinderen geven waarin ze kennis kunnen maken met verschillende instrumenten. “Als ze het leuk vinden kunnen ze na de zomer verder met de lessen”. Voor na de vakantie heeft nieuwe muziekworkshops ontwikkeld voor basisscholen om kinderen in alle groepen kennis te laten maken met ritme en muziek. “Het benaderen van scholen gaat nu wel moeizaam, je merkt dat ze de kring nu klein willen houden. Natuurlijk blijf ik ook online lessen geven. Hopelijk ook weer fysiek als er voldoende animo is. Voorlopig dan nog in Nijmegen."

Behoefte aan concrete duidelijkheid

Het meest lastige van de afgelopen maanden vond Van Staveren het uitzoeken van de mogelijkheden om zijn onderneming financieel overeind te houden met noodhulp  “en hoe je omgaat met inkomsten die je niet meer of minder hebt.” Tijdens zijn online zoektocht kwam hij terecht bij de gratis online sessie over Tozo. “Fijn dat er zo’n sessie werd aangeboden. Dat is zeker niet bij alle gemeenten het geval. Maar het bevestigde ook mijn vermoedens dat iedereen zijn best doet, echter niemand exact kan vertellen hoe het precies zit. Zolang het me lukt laat ik het bedrag van de Tozo dan ook op mijn bankrekening staan, puur uit angst dat ik er toch een adder onder het gras zit en ik het toch weer terug moet betalen. Ik zou graag concrete duidelijkheid willen hebben voor mijn eigen situatie. Dat geldt ook voor andere ondernemers. Erg mooi dat de gemeente lange termijn plannen heeft voor de stad, maar sommige bedrijven weten niet of ze er volgende maand nog zijn. Dat geldt gelukkig niet voor mijn bedrijf. Ik heb door voor uit te kijken mijn strijdplan klaar, inclusief een protocol online les geven. Als de tweede golf komt dan heb ik mijn inkomsten grotendeels gegarandeerd.”