Lancering Armoede Experience

De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) heeft, samen met diverse partijen, waaronder de Vrijwilligerscentrale en Moedige Dialoog Rijk van Nijmegen, de Armoede Experience ontwikkeld. Op 13 oktober 2021 is deze gelanceerd. De Armoede Experience is beschikbaar voor alle geïnteresseerden en organisaties, die het kunnen gebruiken als een hulpmiddel om te ervaren hoe het is om te leven met financiële problematiek.

In de Armoede Experience ga je als hulpverlener bij Sonja op bezoek. Sonja is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Zij leeft met forse schulden. Daarna verplaats je je in het leven van Sonja en ga je met haar mee naar de Voedselbank. Tijdens de lancering van de Armoede Experience konden de deelnemers hun kennis testen over de Voedselbank. Het onderdeel 'keuzestress' stelde de deelnemers voor moeilijke beslissingen en dilemma's, die te maken hebben met omgaan met weinig geld.

Twee studenten van de HAN presenteerden de Armoede Experience en bespraken de dilemma's en reacties met de groep. Dat zorgde voor een extra meerwaarde: door de uitwisseling met anderen zorgt de Armoede Experience ervoor dat verschillende invalshoeken worden belicht. We nodigen iedereen uit om zelf of in een groep de opdrachten van de Armoede Experience te doorlopen: https://www.han.nl/over-de-han/onze-focus/health/armoede-experience/index.xml

In de middag werden signalen die kunnen wijzen op financiële problematiek besproken en wat je voor iemand kan doen als je vermoedt dat er sprake is van geldzorgen. Het probleem voor iemand proberen op te lossen kan bijdragen aan weerstand of 'aangeleerde hulpeloosheid'. Probeer een goed gesprek aan te gaan, waarbij je rekening houdt met iemands behoefte aan autonomie, verbondenheid en competentie. En verwijs door naar een hulpverlenende organisatie, help om een afspraak te maken en ga mee naar een gesprek. Meer weten? Neem contact op.