In dialoog met kinderen over armoede

In elke klas zitten 2 à 3 kinderen die in armoede leven. Kinderen kunnen er zelf niks aan doen dat ze opgroeien in armoede, maar ze kunnen wel alle hulp goed gebruiken!

Rochelle Heerema - Kwartiermaker Moedige Dialoog Rijswijk en initiatiefneemster leskist Kansrijk!

Rochelle Heerema - Kwartiermaker Moedige Dialoog Rijswijk en initiatiefneemster leskist Kansrijk!

Leskist Kansrijk! Doorbreek de cirkel van armoede

Leskist Kansrijk! Doorbreek de cirkel van armoede

We willen graag ook met kinderen het “lastige” onderwerp armoede bespreekbaar maken. En liefst op een toegankelijke en laagdrempelige manier. 

De leskist Kansrijk! “Doorbreek de cirkel van armoede” is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool (groep 7 en 8) en de brugklas van het voortgezet onderwijs. Rochelle Heerema, kwartiermaker Moedige Dialoog in Rijswijk, is initiatiefneemster van de leskist. Rochelle: "Een leskist is letterlijk een kist gevuld met verschillende boeken, een lesbrief en opdrachten voor in totaal 8 lessen.

Het project laat leerlingen ervaren wat het betekent om arm te zijn door op onderzoek uit te gaan en zich in te leven in de personages in boeken." De leskist is drie jaar geleden samen met een aantal mensen van de ledenraad van de Rabobank en de bibliotheek aan de Vliet ontwikkeld. Daarna heeft een pilot plaatsgevonden op scholen in Rijswijk in Voorburg. Binnenkort gaat ook in andere steden de leskist van start. "In Amsterdam-Noord ben ik via de kwartiermaker Moedige Dialoog Amsterdam en de Rabobank in contact gekomen met de gemeente en de bibliotheek. De leskist komt in het najaar te staan bij de bibliotheek en wordt uitgeleend aan scholen". Ook in andere steden lopen initiatieven om de leskist te starten, zoals in Den Haag, Tilburg, Haarlem, Den Haag, Groningen, Westland en Rotterdam.

De leskist is begin dit jaar ondergebracht in stichting Positive Minds. "Op de deze manier kunnen we de continuïteit en de kwaliteit van de leskist te borgen en het project makkelijker op andere plekken in Nederland uitvoeren", aldus Rochelle.

Wil je meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Rochelle Heerema (06-44175993) of kijk op www.positive-minds.nl