18 worden is helemaal goud

In de gemeente Westland krijgen jongeren die 18 jaar worden een verjaardagskaart toegestuurd . Ook ontvangen zowel de jongeren als de ouders een brief met informatie over wat zij moeten regelen en waar ze terecht kunnen voor hulp.

Beste bijna 18-jarige,

Voor je het weet is het zover: je 18e verjaardag. Een bijzondere leeftijd; je bent volwassen! Dat betekent dat er dingen veranderen. Je mag van alles wat je eerst niet mocht, zoals je stem uitbrengen bij verkiezingen, zelfstandig autorijden en zelf een telefoonabonnement afsluiten.

Maar als je 18 bent krijg je ook nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een zorgverzekering. En vanaf nu ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten.

Op de checklist lees je wat je moet regelen
Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, heeft de gemeente een checklist gemaakt. Deze vind je als bijlage bij deze brief. In de checklist lees je wat je precies moet regelen als je 18 jaar wordt.

Zoek je een woning? Schrijf je vast in!
Wil je op jezelf gaan wonen? De wachtlijst voor een huurwoning is lang! Schrijf je nu alvast in via www.woonnet-haaglanden.nl. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een woning in regio Haaglanden. Meer daarover vind je ook op de checklist.

Vraag om hulp als je er niet uitkomt
Kom je er niet uit? Vraag je ouders of verzorgers dan om hulp. Wil je het nog eens nalezen op een tijdstip waarop het jou uitkomt? Ga dan naar 18inwestland.nl.

Ik wens je alvast een fijne verjaardag en een mooie toekomst als volwassene!

Met vriendelijke groet,

Piet Vreugdenhil
wethouder gemeente Westland