We gebruiken cookies op onze website.

"En toen ontving ik een brief die mijn hele leven op zijn kop zette."

Amina vluchtte als 13-jarig meisje van Somalië naar Nederland. Zij heeft een opleiding gevolgd tot tandartsassistente en werkt vervolgens als zzp-er bij een tandartspraktijk in Amsterdam. "Mijn leven was fantastisch. Een man, mooie kinderen, een prachtig huis en een goed inkomen. En toen ontving ik een brief die mijn hele leven op zijn kop zette." 

Dé brief

De Belastingdienst laat weten dat Amina onterecht kinderopvangtoeslag heeft ontvangen en dat ze een groot bedrag terug moet betalen. De wereld zakt onder haar voeten weg. Alles waar ze hard voor heeft gewerkt raakt ze in één klap kwijt want er wordt beslag gelegd op alles wat waarde heeft.

Om aan te tonen dat he niet klopt wat in de brief staat stuurt zij op verzoek alle originele dagafschriften en rekeningen van de kinderopvang naar de Belastingdienst. Deze originele documenten raken zoek, wat grote gevolgen heeft.

Geen rechten

Wanneer haar werkgever wordt geconfronteerd met deurwaarders die loonbeslag willen leggen wordt Amina niet geholpen. Haar contract wordt zelfs niet verlengd onder het motto 'medewerkers met schulden functioneren niet'.

Ze raakt werkeloos en omdat ze als fraudeur is bestempeld wordt ze nergens geholpen of gehoord. Ze raakt haar huis kwijt, haar waardevolle spullen en sieraden en bovenop dit alles gaat ze scheiden. Als alleenstaande moeder woont ze in een huurwoning én met een restschuld.

Vroeg Eropaf

Enige tijd later wordt er aangebeld. Het is Linda, medewerker Vroeg Eropaf van Buurtteam Amsterdam Noord en zij laat Amina weten dat de woningcorporatie een melding van betalingsachterstand heeft gedaan. Tot drie keer aan toe weigert Amina het hulpaanbod, maar toen Linda voor een 4e keer aan de deur stond ging zij daar toch op in. En dat bleek haar redding.

Door de vasthoudendheid van Linda lukt het om vier(!) jaar later toestemming te krijgen bij de rechtbank voor een saneringstraject. De Belastingdienst bleek na al die jaren de originele papieren weer gevonden te hebben ..... Ze hadden zich in Amina vergist en de stempel van fraudeur bleek daarom, achteraf gezien, onterecht. 

Schulden gesaneerd

Drie jaar later zijn haar schulden gesaneerd. Al het geld dat is opgegaan aan het betalen van de Belastingschuld wordt niet gecompenseerd. Wel heeft ze de standaard € 30.000 compensatie voor gedupeerden ontvangen, maar dit dekt de lading niet.

Leven op de rit

Amina is in dienst getreden bij Buurtteam Amsterdam Noord en werkt met veel plezier als ervaringsdeskundige. Zij helpt inwoners die in een schuldsituatie zitten. Door haar ervaring kan zij zich goed verplaatsen in de inwoner. "Achteraf gezien schaam ik me zó dat ik tot drie keer aan toe de deur voor Linda heb dichtgegooid. Zonder haar zou ik nog steeds in die ellendige situatie zitten. Ik ben haar ontzettend dankbaar voor wat zij allemaal voor mij heeft gedaan."